Kulttuuri luomassa positiivista Suomi-kuvaa maailmalla

Tuore raportti Suomen maakuvasta viime vuodelta kertoo, että Suomen tunnettuus lisääntyi erityisesti Nato-jäsenyyteen liittyvän laajan uutisoinnin johdosta. Rasismikohut näkyivät ainoana negatiivisena asiana kun taas positiivista Suomi-kuvaa lisäsi tutkimus Suomesta maailman onnellisimpana maana. “Koulutus, onnellisuus, kulttuuri, luonto ja ympäristö nostivat teemoina Suomea esille”, ulkoministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Meillä on kansainvälisiä menestyjiä ja omaperäinen kulttuuriperintö

Yksi Suomen onnellisuuden salaisuuksista on kulttuuriperintöömme kiinteästi kuuluva sauna. Saunaperintö lisättiin joitakin vuosia sitten Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Maailmalla matkustellessa aina huomaa, miten eksoottiselta ja kummalliselta saunatapamme muiden korviin kuulostavat. Itsellenihän se on keskeinen osa elämäntapaa.

Viikonlopun väkevimmän puheenvuoron kulttuurin ja sen rahoituksen puolesta käytti maailmankuulu kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen. Hallitus kokoontuu parhaillaan kehysriihessä. On melkoinen etu alan edunvalvonnalle, että rahoitustamme on näyttävästi puolustanut useat maailmantähdet: itse Emma Thompson saatiin puhumaan av-tuotantokannustimen puolesta. Toivottavasti viesti on mennyt perille: investoinnit kulttuuriin luovat kasvua!

Positiivinen Suomi-kuva on myös turvallisuustekijä

Maa, joka tunnetaan ja josta pidetään, saa sympatiaa myös ollessaan pulassa. Siksi Ukrainakin käyttää kulttuuria hyödykseen pyytäessään tukea. Ukraina on demokratioilta tulevan aseavun ja rahallisen tuen varassa, taistellessaan myös meidän puolustamme julmaa ja oikeudetonta hyökkäystä vastaan.

Myönteinen maakuva lisää matkailua, helpottaa osaajapulaa ja houkuttelee investointeja. Terveisemme kehysriiheen: pidetään huoli kasvun edellytyksistä turvaamalla kulttuurin ja taiteen kukoistus kaikessa moninaisuudessaan. 

Kansainväliset menestyjät tarvitsevat runsaan aluskasvullisuuden, jossa taataan harrastusmahdollisuudet vähävaraisille ja laadukkaat opinpolut ammattilaisiksi tähtääville.

KULTA osallistuu kivi voittaa sakset -mielenosoitukseen

Tänään maanantaina 15.4. järjestetään luovien alojen yhteinen mielenosoitus hallituksen kaavailemia kulttuurileikkauksia vastaan. Emme aio raivota tai ruikuttaa, vaan kertoa, että luovat alat luovat kulttuurin lisäksi kasvua ja työllisyyttä. Siihen kannattaa satsata. Kulttuuri tekee elämästä ja Suomesta paremman.

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
The writer is KULTA’s Secretary General.