Monessa kunnassa tehdään hyvää kulttuuripolitiikkaa
Kuntien kulttuuriammattilaiset ovat hekin tänä vuonna osoittaneet suurta venymistä ja kekseliäisyyttä epävarmoissa oloissa. Osassa kuntia on päädytty lomautuksiin ja jopa irtisanomisiin.
Onneksi kiitostakin osataan antaa: Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry nosti kultainen papukaijamerkki -kampanjassa esiin kehun arvoisia kuntien kulttuuritekoja, joiden onnistumisen edellytyksenä ovat juurikin nämä työssään taitavat kuntien kulttuuriammattilaiset.
Kulttuurijärjestöt osaavat kehua päättäjiä
KULTA ry:n jäsenjärjestöt nostivat omissa somekanavissaan esiin omasta näkökulmastaan kehun arvoisia kuntia. Kokonaisuudessaan voi sanoa, että kampanja näytti sen, että hyvää kulttuuripolitiikkaa voidaan tehdä missä tahansa kunnassa. Se ei ole vain tunnetuimpien taidepitäjien tai rikkaiden kaupunkien juttu.
Esimerkiksi Konservatorioliitto antoi kultaisen papukaijamerkin Raisiolle matalan kynnyksen mahdollisuuksista innostaviin kulttuuriharrastuksiin, Suomen teatterit antoi papukaijamerkin Imatralle uusien rakennuskohteiden prosenttiperiaatteesta ja Taito Satakunta perusteli omaa papukaijamerkkiään Sastamalalle pitkälle listalla Herra Hakkaraisen talosta tapahtumiin ja tilaisuuksiin.
Lasten yhtäläiset oikeudet kulttuuriin ja taiteeseen olivat viikon teema
Lasten oikeudet nousivat voimakkaasti esiin. Esimerkiksi Suomen museoliitto antoi kultaisen papukaijamerkin Torniolle, koska ”Tornion kaupunki mahdollistaa lasten ja nuorten parissa tehdyn työn myönteisellä suhtautumisellaan. Taidemuseokäynnit mahtuvat hyvin koulujen lukujärjestyksiin. Erityisesti aineopettajat ovat Torniossa löytäneet taidemuseon mahdollisuudet yli oppiainerajojen. Tornion kaupunki tukee ja mahdollistaa toiminnan tarjoamalla maksuttomat museopalvelut kouluille ja varhaiskasvatukselle.”
Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen (kok), kehui Hämeenlinnaa erityisesti Hippaloista, joka on Suomen vanhin eri taiteenlajeja yhdistävä lastenfestivaali. Se on järjestetty jo yli 40 vuoden ajan.
Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami ry:n toiminnanjohtaja Pia Hytönen kehui lapsuudenkaupunkiaan Varkautta sen kulttuurikasvatussuunnitelmasta, joka takaa lasten ja nuorten yhtäläiset oikeudet kulttuuriin ja taiteeseen. Kulttuurikasvatussuunnitelmien saaminen jokaiseen Suomen kuntaan on yksi KULTA ry:n kuntavaalitavoitteista.
Kehuminen saa jatkua
Esimerkiksi kansanedustaja Eeva Kalli (kesk) antoi papukaijamerkin Euralle, jonka kirjasto tavoittaa laajasti yleisöä. Oulun kulttuuripääkaupunkihanke kehui Paltamoa sanataiteen edistämisestä. Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström kotikaupunkiaan Helsinkiä julkisesta taiteesta ja Taikusydämen Anna-Mari Rosenlöf antoi tunnustuksen Pirkkalalle, jonka hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman yksi painopiste on kulttuurihyvinvointi. Lisää kehuja löydät kampanjan hashtageilla #kultainenpapukaijamerkki #kulttuurivaikuttaa ja #kuntavaalit
Därför att på svenska dom har inte sådant utryck som papegojamärke, vi har givit kulturstjärnor. Jag gav min kulturstjärna för Karleby: byggnader är ocksa kulturarv. Det finns många vackra gamla byggnader kvar i Neristan – tradition är styrka i Karleby!
Kiitos kaikille kampanjaan osallistuneille ja erityisesti kaikille kehun arvoisille kunnille työntekijöineen! Kultaisia papukaijamerkkejä voi antaa jatkossakin. Ohjeet löytyvät täältä.
Rosa Meriläinen
pääsihteeri
Avainsanat: