Suomi nostaa kulttuuriaan maailmalla

Kulttuuri on nykyään aiempaa vahvemmin esillä Suomen maakuvatyössä, sillä kulttuurimme heikko tunnettuus on koko maakuvamme heikkous. Kulttuurin vetovoima olisi tärkeää sekä matkailijoiden että tänne töihin ja yrittämään houkuteltavien osalta, mutta Suomen vahvuudet ovat toisaalla.

Rosa Meriläisen Suomen maakuvaa käsittelevä blogi.

Meillä on kansainvälistä menestystä. Meillä on taiteilijoita ja luovien alojen yrityksiä, jotka toimivat kansainvälisesti. Maakuvayksikkö tiivistää tilannekuvan niin, että supertähdet puuttuvat, mutta suomalainen kulttuuri näkyy säännöllisesti maailman mediassa.
(Kuvitus: Jutta Kivilompolo. Kuvan muokkaus: Toni Kitti)

Myös viime vuoden maakuvatutkimuksen osalta näkyy, että Suomeen ei laajalti liitetä elävän kaupunkikulttuurin, nykykulttuurin, historiallisten rakennusten ja kulttuuriperinnön mielikuvia. Maailmalla tunnetuimpien suomalaisten joukkoon kyllä mahtui viime vuonnakin kulttuurialan ihmisiä. Top 10:een kiilasi poliitikkojen ja urheilijoiden joukkoon ainoastaan Windows95man, mutta 30:n mainituimman joukkoon mahtui myös Alma Pöysti, Aki Kaurismäki ja Käärijä.

Suomen maakuva sinänsä positiivinen

Suomi tunnetaan aika kivoista asioista. Suomalainen koulutusjärjestelmä on kestoaihe maailmalla. Olemme koulutuksen mallimaa. Voimme tästä olla kaikki kulttuuri- ja taidealallakin ylpeitä ja iloisia, sillä samassa sivistyksen isossa ja ihanassa laarissa me kaikki olemme.

Suomi tiedetään myös onnellisuudestaan ja viime vuonna Nato-jäsenyys nosti Suomen ja sen turvallisuuspolitiikan tunnettuutta. Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on mukana Suomen maakuvatyössä Finland Promotion Boardin jäsenenä. 

Olen huomannut, miten helppo on keksiä paitsi hauskoja ja outoja Suomi-kummia kulttuurinostoja Suomen maakuvatyöhön. Onhan meillä toinen toistaan hassumpia perinteitä ja kesätapahtumia. Ylpeydenaiheitakin riittää taiteesta kulttuuriperintöön. 

Itsestäänselviksi vahvuuksiksi niitä on vaikea väittää, vaikka Suomen maakuvatyötä on jo ennen itsenäistymisen aikaa – ja itse asiassa juuri siksi, että saisimme itsenäisyydellemme myötämieltä maailmalta – taiteen keinoin. 

Meillä on kansainvälistä menestystä. Meillä on taiteilijoita ja luovien alojen yrityksiä, jotka toimivat kansainvälisesti. Maakuvayksikkö tiivistää tilannekuvan niin, että supertähdet puuttuvat, mutta suomalainen kulttuuri näkyy säännöllisesti maailman mediassa. Viime vuosi oli esimerkiksi maakuvayksikön mukaan kapellimestarien supervuosi. 

Edustustojen kertomaa

Tässä muutama poimintaa Suomen edustustojen havainnoista, miten suomalainen kulttuuri näkyi heidän asemapaikallaan:

Meksiko

Metallimusiikin bändit saavat aina näkyvyyttä alan medioissa.

Serbia

Suomalainen taide ja kulttuuri saivat mediahuomiota keväällä Belgradissa järjestetyn ja erittäin suositun suomalaisen elokuvaviikon tiimoilta.

Intia

Laulaja Robin Packalen teki unohtumattoman vaikutuksen konserteillaan useissa intialaisissa kaupungeissa. Hänen esiintymisensä saivat positiivista palautetta ja niistä kirjoitettiin myönteisesti mediassa.

Unkari

Sofi Oksasen unkariksi hiljattain ilmestynyt Samaan virtaan -esseeteos on herättänyt paljon kiinnostusta hallituskriittisessä mediassa ajankohtaisen aiheensa vuoksi.

Iso-Britannia

Suomalainen kulttuuri herätti paljon kiinnostusta, näkyvimpinä esimerkkeinä design ja arkkitehtuuri, klassinen musiikki sekä kapellimestarit. Saamelaistaiteilija Outi Pieskin laaja näyttely Tate St Ives-museossa Englannin Cornwallissa sai brittimediassa laajaa ja poikkeuksetta positiivista huomiota.
Pieskin kuvailtiin kuuluvan maailman kiinnostavimpien nykytaiteilijoiden joukkoon, ja esimerkiksi The Guardian-lehti antoi sille täydet viisi tähteä.

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
Rosa Meriläinen is KULTA’s Secretary General.