Kulttuuri yhdistää meitä

Minä olen Suomen onnekkain järjestöjohtaja, sillä Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:llä on Suomen paras yhdistyksen hallitus. Se kokoontui viimeksi eilen. Varsinaisena päätösasiana oli eurovaalitavoitteet, jotka nyt lähetettiin jäsenjärjestöjen kommentoitavaksi, mutta eniten tietysti puhutti ajankohtainen vaikuttamistyö kulttuuri- ja taidealan puolesta.

On mieletöntä, että arvovaltainen joukko Suomen parhaita vaikuttamistyön ammattilaisia antaa aivonsa kulttuuri- ja taidealan käyttöön. Kun ennen kokousta olin hämmentynyt siitä, miten raivata tilaa yhteiskunnallisessa keskustelussa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnalliselle merkitykselle ja alan kukoistuksen vaatimille taloudellisille toimintaedellytyksille, hallituksessa käydyn strategisen ja analyyttisen keskustelun jälkeen se tuntuu taas ihan mahdolliselta ja osaan kysyä lisäapua oikeista paikoista.

 

Kulttuuri on perusasia

Suomessa ollaan sopeuttamassa julkista taloutta erittäin mittavilla leikkauksilla, korot ja hinnat nousevat, eikä sota ja ilmastonmuutoskaan ole vielä poissa päiväjärjestyksessä. Kulttuuri, taide ja kulttuuriperintö eivät kuitenkaan ole tässä tilanteessa mikään heittopussi, vaan yhteiskunnan peruskivi.

Jos jotain hyvää koronasta jäi, niin yhä laajempi ymmärrys kulttuurin merkityksestä ihmiselle ja yhteiskunnalle. Yhä useampi poliitikko tietää alan laajuuden ja vaikuttavuuden, yhä useampi ihminen on huomannut sen, miten ihanaa on kun saa mennä ja kokea.

Ukrainan esimerkki on näyttänyt, miten ylpeys omasta kulttuurista kantaa vaikean ajan yli, miten hyökkääjä yrittää juuri kulttuuria hävittämällä riistää kansakunnalta olemassaolon oikeuden ja toisaalta miten kulttuurin avulla saadaan muilta mailta tarpeellista sympatiaa. Kulttuuri on osa maanpuolustusta, se on nyt selvää.

KULTA ry on koko olemassaolonsa ajan viestinyt ahkerasti poliitikoille, mihin kaikkeen kulttuuri liittyy: kestävästä kehityksestä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, harvaan asuttujen alueiden elinvoimasta maakuvatyöhön. Kulttuuri liittyy vähän kaikkeen, kuten kaikki oikeasti isot perusasiat.

 

Suomalaiset ovat kulttuurikansaa

Me voimme pystypäin ja iloisina jatkaa proaktiivista ja positiivista yhteiskunnallista vaikuttamista, jotta kulttuuripolitiikan painoarvo vastaisi kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista merkitystä. Kulttuuri yhdistää meitä suomalaisia niin kiistattomasti. Mitä muuta Suomi on, kuin sen luonto ja kulttuuri? Kansakuntamme tarina on kulttuurilla rakennettu, ja kulttuurin avulla me olemme olemassa myös jatkossa.

KULTA ry:n hallitus kokoontui eilen jäsenjärjestömme Taitoliiton tiloissa. Taitoliitto edustaa käsityöalaa. Opimme muun muassa sen, että 48% suomalaisista harrastaa säännöllisesti käsitöitä. Se ei ole vähän se. Kulttuuri- ja taide-elämämme on niin monipuolista, että jokaiselle löytyy jotakin. Suomalaiset tykkäävät sekä tehdä itse, että kokea kulttuurielämyksiä. Meidän tehtävämme on pitää huoli siitä, että alan toimintaedellytykset pysyvät hyvinä ja ihmiset kokevat kulttuurin koko moninaisuudessaan jatkossakin tärkeäksi.

 

Suomen parhaan yhdistyksen hallituksen kokoonpanon voit tarkistaa täältä.

 

Rosa Meriläinen

pääsihteeri

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
The writer is KULTA’s Secretary General.