Kulttuurin rahoitusta on puolustettava tänäkin syksynä

Vaikka uusi kulttuuriministeri Sari Multala vahvisti kesäkuussa Yleisradion haastattelussa, että ”Kulttuuri on erittäin hyvin suojassa leikkauksilta”, on todennäköistä, että asiasta joudutaan vääntämään. Onneksi meillä on puolellamme kulttuuri- ja taidepolitiikkaan syvällisesti perehtynyt, kaikin puolin pätevä ministeri Multala.

Hallitusohjelmaan on kaiken kaikkiaan kirjattu erittäin laajat leikkauslistat, joista osa toteutetaan välittömästi, osan kohdentumisista ei ole tarkalleen sovittu ja osasta hallitus sopii vasta puoliväliriihessään sen perusteella, miten talouspoliittiset tavoitteet ovat toteutuneet. On todennäköistä, että myös leikkaukset kulttuuri- ja taidealan valtionavustuksiin ovat esillä jokaista budjettia neuvoteltaessa.

Edunvalvonnan aikataulussa ajankohtaista ovat elokuussa pidettävät eduskuntaryhmien kesäkokoukset, joissa valmistaudutaan politiikan syksyn vääntöihin. Niissä väistämättä tulevan vuoden budjetilla on iso rooli. Siksi on tärkeää viestiä nyt elokuun alkupuolella suoraan eduskuntaryhmille kulttuuri- ja taidealan tavoitteet tulevaa budjettia silmällä pitäen. Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n lähtökohta on se, että kulttuuribudjettiin ei tule sopia mitään leikkauksia. Hallitusohjelmassa sovittu ALV-muutos on jo itsessään kipeä isku koronarajoituksista toipuvalle alalle, jonka kasvu ja kukoistus tukevat taloutta ja työllisyyttä, ja joka on tärkeä osa henkistä maanpuolustusta.  

Hallitus kokoontuu budjettiriiheen tavallista myöhemmin, vasta 19.–20.9.23.

Budjettisyksy eduskunnassa

Eduskunta aloittaa budjetin käsittelyn 10.10.23 lähetekeskustelulla, jolloin myös kulttuurikansanedustajilla olisi hyvä olla tiedossaan kulttuuri- ja taidealan järjestöjen tärkeimmät linjat ja argumentit oman työnsä tueksi. Kansanedustajat käyttävät mielellään tutkimustuloksia, jotka kertovat kulttuuriin ja taiteeseen käytetyn julkisen rahan vaikuttavuudesta ja alan merkityksestä ihmisille ja yhteiskunnalle. Tätä tietoa me heille parhaan kykymme mukaan välitämme.

Uudessa eduskunnassa on lukuisia kulttuurinpuolustajia, kulttuurin ammattilaisia, sekä kulttuurin harrastajia. Heidän avauksensa harvoin aiheuttavat pöhinää ja kohuja mediassa, joten autetaan me heitä auttamaan meitä ja nostetaan sosiaalisessa mediassa esiin poliitikkoja, jotka puhuvat kulttuurin puolesta eduskunnassa ja tekevät kulttuuri- ja taidemyönteisiä avauksia.

Kulttuuri- ja taidealan toiveet on yleensä otettu erinomaisesti huomioon eduskunnassa niin sanottuja joululahjarahoja jaettaessa. Kyseessä on eräänlainen tekninen jakovara, joihin eduskuntaryhmät ja jopa yksittäiset kansanedustajat voivat neuvotella kykynsä ja painoarvonsa mukaan mieleisiään kohteita. Loka-marraskuun aikana kannattaa olla siis selkein ehdotuksin yhteydessä eduskuntaryhmien kanslioihin ja valtiovarainvaliokunnan tiede- ja sivistysjaoston jäseniin, jos mielessä on tähän kokoluokkaan sopivia hankkeita. Esimerkkejä aiemmin joululahjoja saaneista kulttuurikohteista löytyy täältä.

Valtiovarainvaliokunta jättää oman mietintönsä 12.12.23, jonka jälkeen eduskunta käy palautekeskustelun ja tekee päätökset.

 

Rosa Meriläinen

pääsihteeri

Rosa Meriläinen

Rosa Meriläinen on KULTA ry:n pääsihteeri, jonka tehtävä on lobata. Rosa rakastaa idioottivarmoja, selkeitä kuvaustekstejä.
Rosa Meriläinen är KULTA rf’s generalsekreterare.
The writer is KULTA’s Secretary General.